''Αδέσποτα Κορμιά'' διά Γυμνού Οφθαλμού στο Θέατρο Λιθογραφείον & την Πάτρα

 


Ο Γυμνός Οφθαλμός  συνεχίζει τις προβολές  στο Θέατρο Λιθογραφείον της Πάτρας, αυτή τη φορά με διπλή προβολή του ντοκιμαντέρ "Αδέσποτα Κορμιά" της Ελίνας Ψύκου την Τρίτη 9 και την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 21:30.

Η σκηνοθέτιδα, μετά τις προβολές, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα απαντήσει τι ερωτήσεις του, μέσω διαδικτύου.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ

ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΡΜΙΑ της Ελίνας Ψύκου

ΣΥΝΟΨΗ

Η Ρόμπιν είναι έγκυος, αλλά δεν θέλει να γίνει μητέρα. Η Κατερίνα θέλει, αλλά δεν μπορεί. H Κική θέλει απλώς να πεθάνει με αξιοπρέπεια. Όμως η άμβλωση, η εξωσωματική γονιμοποίηση και η ευθανασία αντίστοιχα δεν είναι νόμιμες στις χώρες τους.

Τα "Αδέσποτα Κορμιά" (Stray Bodies) εξερευνούν την σωματική αυτονομία σε μιά Ευρώπη, όπου επιτρέπεται να ταξιδέψεις, να εργαστείς και να καταναλώσεις ελεύθερα, αλλά όχι, πάντα, να ζήσεις ή να πεθάνεις, όπως επιθυμείς.

Η νέα ταινία της Ελίνας Ψύκου είναι ένα ντοκιμανταίρ με την μορφή ταινίας δρόμου (road movie). Οι ηρωίδες του ταξιδεύουν σε μιά Ευρώπη, που ολοένα συντηρικοποιείται, διεκδικώντας τίποτα λιγότερο από αυτονομία και αυτοδιάθεση του σώματός τους. Το ταξίδι τους είναι αβάστακτα σοβαρό και ανέλπιστα αστείο, τα αιτήματά τους επείγοντα, ο αντίλογος σαθρός. αλλά συχνά ηχηρός, το αποτέλεσμα αμφίρροπο.

Ένα ντοκυμανταίρ για νομικά παράδοξα, τεχνητά σύνορα και κοινωνικές ανισότητες αλλά, κυρίως, ένα ντοκιμανταίρ για την ζωή, τον θάνατο και, ακόμα περισσότερο, για το δικαίωμα να επιλέγεις ανάμεσα στα δύο.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Σκηνοθεσία: Ελίνα Ψύκου / Σενάριο: Ελίνα Ψύκου / Διεύθυνση φωτογραφίας: Νικόλας Καρανικόλας / Μοντάζ: Νίκος Βαβούρης / Ήχος: Δημήτρης Κανελλόπουλος, Άρης Καφέντζης / Παραγωγή: Jungle Films, Contrast, DocLab, Red Carpet / Παραγωγοί: Αντιγόνη Ρώτα, Ivan Madeo, Marco Visalberghi, Veselka Kiryakova / Συμπαραγωγή: Anemon, Frenel, Long Run Productions, ΕΡΤ, RSI Radiotelevisione Svizzera / SRG SSR / Με την υποστήριξη των: Eurimages, Creative Europe, ΕΚΚ, Federal Office of Culture (FOC), Zurich Film Fund, Alexis Victor Thalberg Foundation, Corymbo Foundation, Italian Ministry of Culture, Bulgarian National Film Center, ΕΚΟΜΕ / Συμπαραγωγοί: Ρέα Αποστολίδη, Γιούρι Αβέρωφ, Αλέξης Αναστασιάδης, Λεωνίδας Λιάμπεης / Χρώμα: Έγχρωμο / Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Ελβετία, Ιταλία, Βουλγαρία / Έτος Παραγωγής: 2024 / Διάρκεια: 109' / Ελληνική διανομή: CineDoc (cinedocanemon@gmail.com),


ΕΛΙΝΑ ΨΥΚΟΥ

H Ελίνα Ψύκου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977 και σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου και κοινωνιολογία. Σκηνοθέτησε κι έγραψε τα σενάρια των ταινιών "Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά" (Berlinale Forum 2013) και "Ο Γιός της Σοφίας" (Tribeca 2017, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας), ενώ αυτή την περίοδο ετοιμάζει την τρίτη της μεγάλου μήκους ταινία μυθοπλασίας "Κληρονομικοί Φόβοι και άλλες Ψευδαισθήσεις" και την πρώτη της μίνι σειρά "Ο Βοηθός του Ιατροδικαστή", βασισμένη στο βιβλίο Ιατροδικαστής του Βασίλη Βασιλικού.

Το 2009 ίδρυσε την δική της εταιρεία παραγωγής Jungle Films. Το 2016, με τους σκηνοθέτες Αλέξη Αλεξίου, Γιάννη Βεσλεμέ και την ιστορικό κινηματογράφου Αφροδίτη Νικολαΐδου, έφτιαξαν την ομάδα "Η Χαμένη Λεωφόρος του Ελληνικού Σινεμά", με σκοπό την ανάδειξη της ποικιλίας και της γοητείας του Ελληνικού Κινηματογράφου. Το 2021 ολοκλήρωσε την παραγωγή της μεγάλου μήκους ταινίας "Αγέλη Προβάτων" του Δημήτρη Κανελλόπουλου. Τα "Αδέσποτα Κορμιά" είναι το πρώτο της ντοκυμανταίρ.


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ

Ταινία: Αδέσποτα Κορμιά
Πού? Θέατρο Λιθογραφείον - Μαιζώνος 172Β / Πάτρα - τηλ. 2610 328394
Πότε? Τρίτη 09 & Τετάρτη 10 Απριλίου 2024
Ώρα: 21:30
Διοργάνωση: γυμνός οφθαλμός - Θέατρο Λιθογραφείον
Συν-διοργάνωση: CineDoc
Σελίδα προβολής στο facebook: https://www.facebook.com/events/1411019146539122/1411019156539121
Αφίσσα προβολής: Χαράλαμπος "sin1891pge" Παπαδόπουλος

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ
Γενική είσοδος: 5 ευρώ
Φοιτητικό - Άνεργοι - Α.Μ.Ε.Α: 4 ευρώ

0 comments