Το «Oldboy» επιστρέφει σε 4Κ αποκατεστημένη έκδοση με αφορμή την 20η επέτειο κυκλοφορίας του!

 

20 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την κυκλοφορία του βασισμένου στο ομώνυμο ιαπωνικό μάνγκα «Oldboy», σε σκηνοθεσία του Παρκ Τσαν Γουκ. Η ταινία, που αποτελεί το δεύτερο μέρος της διάσημης πλέον τριλογίας της Εκδίκησης («SympathyforMr. Vengeance, 2002 & LadyVengeance, 2005), θεωρείται σημείο τομής για τον νοτιοκορεάτικο κινηματογράφο, ο οποίος έκτοτε βρίσκεται σε μια ανοδική πορεία, απασχολώντας διαρκώς το διεθνές κινηματογραφικό κοινό.

Οι ηθικά γκρίζοι χαρακτήρες, το αριστοτεχνικό πάντρεμα διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών, από θρίλερ και δράμα μέχρι νεο-νουάρ, το τολμηρό περιεχόμενο, αλλά και η σκηνοθετική επιδεξιότητα του Παρκ Τσαν-γουκ, η οποία αποκρυσταλλώνεται με μοναδικό τρόπο στην αξέχαστη, αιματοβαμμένη σκηνή στον διάδρομο, καθιέρωσαν το «Oldboy» ως ένα κορυφαίο δείγμα του σύγχρονου Κορεάτικου κινηματογράφου.

Η ταινία λατρεύτηκε από τον Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος ως Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών το 2004 εξέφραζε με κάθε ευκαιρία την προτίμηση του σε αυτήν, αποσπώντας τελικά το Βραβείο της Επιτροπής∙ η πρώτη κορεάτικη ταινία που κατάφερε κάτι αντίστοιχο. Η φεστιβαλική της αναγνώριση εξασφάλισε τη διεθνή διανομή με την ταινία να κάνει παγκόσμιες εισπράξεις $15 εκ., και με εξαιρετικά νούμερα και φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, γεννώντας παράλληλα άμεσο ενδιαφέρον για πιθανό remake, το οποίο υλοποιήθηκε τελικά το 2013 δια χειρός Σπάικ Λι, με πρωταγωνιστή τον Τζος Μπρόλιν.

Με αφορμή την επέτειο δύο δεκαετιών από την κυκλοφορία της, η επιδραστική ταινία του Παρκ Τσαν Γουκ κυκλοφόρησε εκ νέου στις αμερικάνικες αίθουσες από την Neon, έχοντας ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα $1.2 εκ. δολάρια! Κάτι τέτοιο αποτελεί σπάνιο επίτευγμα για επανακυκλοφορίες, με το «Avatar» και τον «Τιτανικό» να είναι κάποιες από τις ελάχιστες ταινίες που έχουν καταφέρει κάτι αντίστοιχο.

Το «Oldboy», οι σοκαριστικές στιγμές του και το ανατρεπτικό του φινάλε, το οποίο μνημονεύεται  ακόμα ως ένα από τα κορυφαία της κινηματογραφικής ιστορίας, αναμένεται να επανασυστηθεί στο ελληνικό κοινό σε νέα 4K αποκατεστημένη έκδοση, κυκλοφορώντας στις αίθουσες στις 14 Σεπτεμβρίου σε διανομή TheFilmGroup.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Ένας άντρας εξαφανίζεται χωρίς ν’ αφήσει το παραμικρό ίχνος πίσω του. Η γυναίκα του βρίσκεται δολοφονημένη και όλες οι υποψίες στρέφονται πάνω του. Κι εκείνος, κλεισμένος σε ένα δωμάτιο, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο, προσπαθεί να καταλάβει ποιος και γιατί τον κρατά όμηρο σ’ αυτό το κελί. Σχεδόν 15 χρόνια μετά, καταφέρνει να αποδράσει, με έναν μοναδικό σκοπό: να εκδικηθεί. Η διορία του είναι πέντε μέρες. Για να σκοτώσει ή να πεθάνει…

Σκηνοθεσία: Παρκ Τσαν-γουκ

Ηθοποιοί:Tσόι Μιν-σικ, Γκανγκ Χίε-τζουνγκ, Γιου Τζι-τάε

0 comments