Δράμα 2023: Η τελετή λήξης και τα βραβεία του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος

 

Ολοκληρώθηκε το 46o Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με την τελετή λήξης που έλαβε χώρα στο Ωδείο της Δράμας και την απονομή των βραβείων στα διαγωνιστικά τμήματα: Εθνικό Διαγωνιστικό, Διεθνές Διαγωνιστικό, Εθνικό Σπουδαστικό, Διεθνές Σπουδαστικό, Διεθνές Animation, Διεθνές Short and Green και Kiddo - σε μια τελετή που διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες!

Μεγάλος νικητής της βραδιάς, αλλά και της φετινής διοργάνωσης ανακηρύχθηκε η «Αρκουδότρυπα» των Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου που βραβεύτηκε με τον Χρυσό Διόνυσο και εξασφάλισε αυτόματα το πολυπόθητο “εισιτήριο” για τη συμμετοχή στη διαδικασία των Όσκαρ!

Πρόκειται για μια λεσβιακή ιστορία ενηλικίωσης στην ελληνική επαρχία, γυρισμένη στην Ελάτη Τρικάλων, περιγράφει τη σχέση δύο νεαρών γυναικών σε ένα χωριό της Πίνδου -μία σχέση φιλίας και υπόγειας ερωτικής έλξης που τελικά βγαίνει στην επιφάνεια σε μία κρίσιμη καμπή της ζωής των δύο ηρωίδων. 

“Γυρίσαμε την ταινία με ελάχιστα λεφτά”, αποκάλυψαν στην τελετή λήξης οι δύο νέοι δημιουργοί, “αναζητώντας χρήματα μέσω crowdfunding, με τη στήριξη των φίλων μας αλλά και την βοήθεια των γιαγιάδων  του Στέργιου που φιλοξένησαν τα παιδιά στο σπίτι τους στο χωριό. Είναι μια ταινία φτιαγμένη μόνο με αγάπη και πολύ πάθος. Θέλαμε να κάνουμε μια ταινία για τους νέους στην επαρχία, για να νοιώσουμε αυτήν την τρυφερότητα, ένα καταφύγιο αγάπης στον κόσμο που ζούμε”.

Η ταινία κέρδισε, μεταξύ άλλων, και το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας για την εκπληκτική Χαρά Κυριαζή.

Αποσπώντας το Χρυσό Διόνυσο, η Αρκουδότρυπα γίνεται αυτόματα η πρώτη ταινία που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην διαδικασία ανάδειξης των βραβείων Όσκαρ μικρού μήκους. 

Το ίδιο θα συμβεί με το φετινό Grand Prix του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος του 46ου DISFF το οποίο απονεμήθηκε στην ταινία Aqueronte σε σκηνοθεσία Manuel Munoz Rivas από την Ισπανία, μια ταινία που παρουσιάζει τις σπάνιες ιδιότητες του αμιγώς οπτικού κινηματογράφου και ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε η κριτική επιτροπή, “αποτελεί μια υπενθύμιση της δύναμης του νερού, μιας δύναμης της φύσης που μπορεί να είναι τόσο ζωτική όσο και καταστροφική, όπως είδαμε πρόσφατα…”. Η ταινία απέσπασε και το βραβείο “Ανθρώπινες αξίες” της Βουλής των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Εύα Στεφανή, “είναι μια πρόταση για τα Όσκαρ ενάντια στον εμπορευματοποιημένο κινηματογράφο της κατανάλωσης. Μια υπενθύμιση ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα μόνοι μας, χωρίς να περιμένουμε από άλλους να μας χρηματοδοτήσουν”.

Νωρίτερα, η Εύα Στεφανή απέτισε φόρο τιμής σε μερικές σημαντικούς ανθρώπους: την Αλίντα και τον Σωτήρη Δημητρίου, τον Δημήτρη Χαρίτο, τον Λευτέρη Ξανθόπουλο και τον Λάκη Παπαστάθη που δεν είναι πια κοντά μας, χαρακτηρίζοντάς τους “πατέρες” για την γενιά της. Και προσέθεσε πως “ο κινηματογράφος πρέπει να σε κάνει να ζαλίζεσαι από επιθυμία και έξαψη”.

Οι καταστροφικές πλημμύρες στην Θεσσαλία, έριξαν τη βαριά σκιά τους στην νεανική και από τη φύση του ξέφρενη διοργάνωση του  Φεστιβάλ Δράμας, την εβδομάδα που πέρασε. Σχεδόν όλοι στην τελετή απονομής των βραβείων είχαν μια κουβέντα να πουν για τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα, όμως η νεανική ορμή και αισιοδοξία των δημιουργών έριξε το δικό της φως στο σκοτάδι.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Γιάννης Σακαρίδης, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τους οποίους κάλεσε να ανέβουν στη σκηνή,  όλους τους δημιουργούς που κατέκλυσαν την πόλη, το κοινό που γέμισε ασφυκτικά τις αίθουσες, αλλά και τους Δραμινούς που ήταν παρόντες στις προβολές περισσότερο από άλλες χρονιές. “Ως δημιουργοί, με τις ταινίες μας, στεκόμαστε πάντα δίπλα στον ανθρώπους που δοκιμάζονται, όπως τώρα”, υπογράμμισε. “Ευτυχώς, ένα μικρό φωτάκι ελπίδας άναψε ο Λάνθιμος με τη βράβευσή του στο Φεστιβάλ Βενετίας”.

*Τα βραβεία, μοιράστηκαν σε πολλές ταινίες, κυρίως νέων δημιουργών. Με αρκετές ωστόσο διακρίσεις έφυγε ο βραβευμένος (πρόπερσι) με Χρυσό Διόνυσο Μανώλης Μαυρής για το Midnight Skin του, ο οποίος απέσπασε και το βραβείο EFA (Διεθνές Διαγωνιστικό), ένα βραβείο που τον οδηγεί πιο κοντά στην τελική πεντάδα για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Ένα σημαντικό βραβείο στο Διεθνές Διαγωνιστικό, αυτό της καλύτερης ταινίας από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, απέσπασε άλλη μια ελληνική ταινία: ο Ανορθόδοξος του Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.

*Στο Εθνικό Διαγωνιστικό, ο Αργυρός Διόνυσος (βραβείο σκηνοθεσίας “Τώνια Μαρκετάκη”) πήγε στην ταινία Αερολίν του Αλέξη Κουκιά-Παντελή που απέσπασε και το βραβείο σεναρίου (ο Μιχάλης Μαθιουδάκης το μοιράστηκε με τον σκηνοθέτη), ενώ το βραβείο Ντοκιμαντέρ, κέρδισε, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο Νεριτάν Ζιντζιρία (που πριν 11 χρόνια είχε φύγει από τη Δράμα με τον Χρυσό Διόνυσο) για την ταινία του Φῶς ἐκ Φωτός.

Όσο για το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας, το πήρε ο Ανδρέας Μάρκου για την ερμηνεία του στην ταινία Buffer Zone του Σάββα Σταύρου.

*Στο Διεθνές Σπουδαστικό Διαγωνιστικό το GRAND PRIX STUDENT πήρε η ταινία Klette του Michael Abay από το Βέλγιο, ενώ μια ελληνική ταινία, ο Αχινός του Alex Scholz απέσπασε το βραβείο διανομής.

*Στο ολοένα και πιο δημοφιλές Εθνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα, η κορυφαία διάκριση, το βραβείο ελληνικής σπουδαστικής ταινίας “Φρίντα Λιάππα”, απονεμήθηκε στην ταινία Παρέλαση του Μιχάλη Γαλανόπουλου, ενώ το βραβείο σκηνοθεσίας  κέρδισε Το Χάος που άφησε πίσω της του Νίκου Κολιούκου. Στην ταινία έλαμψε η νεαρή Μαρίνα Σιώτου που έφυγε με το βραβείο καλύτερης ερμηνείας του τμήματος.

Το βραβείο σεναρίου απέσπασε η Νίνα Αλεξανδράκη για την ταινία Ημερολόγιο μιας Σεξουαλικής Μοναξιάς σε σκηνοθεσία της ίδιας, ενώ το βραβείο Ντοκιμαντέρ του Εθνικού Σπουδαστικού πήγε στην ταινία Athens, My love του Δημήτρη Κεχρή.

*Το βραβείο κοινού απέσπασε με διαφορά η Αντιγόνη Καπάκα για την ταινία της A piece of liberty. To βραβείο ανακοίνωσε ο Γιάννης Χριστοδούλου, υπεύθυνος της πλατφόρμας του DISFF o οποίος μας έδωσε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία για την φετινή διοργάνωση: από τη Δευτέρα και μέσα σε 5,5 μέρες, η πλατφόρμα του φεστιβάλ δέχτηκε 442.000 επισκέψεις από 37.000 μοναδικούς χρήστες. 

Να προσθέσουμε, πως η Βαρβάρα Δούκα, πριν απονείμει τις διακρίσεις του Pitching Lab, ανακοίνωσε πως από φέτος τα βραβεία mentorship μετονομάζονται σε βραβεία “Στάθης Παρασκευόπουλος”, προς τιμήν του πολύτιμου εκπαιδευτή και συνεργάτη του Φεστιβάλ που έφυγε τόσο πρόωρα πριν λίγο καιρό. Ενώ ο Ηλίας Δημητρίου, εκπροσωπώντας την ΕΡΤ, είπε πως φέτος οι βραβευμένες ταινίες του Φεστιβάλ Δράμας θα προβληθούν στην πλατφόρμα ERTFLIX.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος Λευτέρης Χαρίτος, “παράλληλα με τη σπουδαία βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας αλλά και με τη γιορτή της μικρού μήκους φόρμας εδώ στην Δράμα, η χώρα μας πνίγεται από άκρη σε άκρη και ταυτόχρονα βιώνει την παράλογη και σοκαριστική βία ανθρώπων που στρέφονται ενάντια σε συνάνθρωπό τους. Από αυτήν την άποψη δεν μπορούμε να γιορτάζουμε. Όμως η τέχνη υπάρχει για να μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκοτεινιά και τελικά να μας τραβάει και πάλι προς το φως. Και αυτό έκαναν 35 διαγωνιζόμενες ταινίες εν μέσω όλου αυτού του ολέθρου”.

Οι ταινίες του 46ου DISFF θα προβάλλονται online στην πλατφόρμα του Φεστιβάλ έως τη Δευτέρα 11/9 στις 23.00.

*Το επόμενο ραντεβού με το Φεστιβάλ είναι στην Αθήνα, στις 26-29 Oκτωβρίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, όπου θα παρουσιαστεί το σύνολο του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας και θα διεξαχθεί εργαστήριο pitching.

ΒΡΑΒΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ 2023 

ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Λευτέρης  Χαρίτος (Πρόεδρος), σκηνοθέτης, Alexia Roider, καλλιτεχνική διευθύντρια Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, Μένος Δελιοτζάκης,  σκηνοθέτης, Αλεξάνδρα Ματθαίου, σκηνοθέτις/σεναριογράφος και Ασημίνα Προέδρου, σκηνοθέτις/ σεναριογράφος. 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Άλλο ένα φεστιβάλ φτάνει στο τέλος του. Μία εβδομάδα γεμάτη ταινίες, νέους αλλά και παλαιότερους κινηματογραφιστές μαζεμένους στη φιλόξενη πάντα Δράμα και πάνω από όλα γεμάτες αίθουσες σε κάθε προβολή. 

Παράλληλα με τη σπουδαία βράβευση του Γιώργου Λάνθιμου με τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας αλλά και με τη γιορτή της μικρού μήκους φόρμας εδώ στην Δράμα, η χώρα μας πνίγεται από άκρη σε άκρη και ταυτόχρονα βιώνει την παράλογη και σοκαριστική  βία ανθρώπων που στρέφονται ενάντια σε συνάνθρωπό τους. Από αυτήν την άποψη δεν μπορούμε να γιορτάζουμε. 

Όμως η τέχνη υπάρχει για να μας φέρνει αντιμέτωπους με τη σκοτεινιά και τελικά οι να μας τραβάει και πάλι προς το φως. Και αυτό έκαναν 35 διαγωνιζόμενες ταινίες εν μέσω όλου αυτού του όλεθρου. 

Η επιτροπή του ελληνικού διαγωνιστικού τμήματος του 46ου Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας θεωρεί υποχρέωση της να τονίσει κάποια θετικά αλλά και κάποια σημείο άξια προβληματισμού. 

Τα θετικά πρώτα. 

Παρατηρήσαμε με μεγάλη μας χαρά την πληθώρα θεματολογίας. Ανθρώπινες σχέσεις, παιδική ηλικία, η βία σε πολλές μορφές της, ενηλικίωση, η ζωή στην ελληνική επαρχία και πολλά άλλα. Είδαμε αξιόλογες πρώτες προσπάθειες νέων καλλιτεχνών αλλά και δοκιμασμένων κινηματογραφιστών του φεστιβάλ. Αυτό δείχνει πως η μικρού μήκους ταινία είναι αυτόνομη και δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη όπως λέγαμε παλιότερα σκαλοπάτι για την μεγάλου μήκους ταινία. 

Έπειτα υπάρχουν πολλές και πολύ αξιόλογες ανεξάρτητες παραγωγές. Αυτό αποδεικνύει την επιμονή των δημιουργών που δεν περιμένουν κρατική βοήθεια για να κάνουν ταινίες. Παρότι το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αλλά και η ΕΡΤ στηρίζουν σταθερά τη μικρού μήκους ταινία,  η παραγωγή εντείνεται και δείχνει με στιβαρό τρόπο έναν εναλλακτικό δρόμο.

Τέλος, διαπιστώσαμε πως πλέον το επίπεδο παραγωγής τόσο καλλιτεχνικά όσο και τεχνικά έχει ανέβει πολύ. Βλέποντας το πολύ όμορφο βίντεο του φετινού φεστιβάλ που φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σακαρίδης, η ποιότητα βρίσκεται σε συνεχόμενη ανοδική πορεία. Αυτό που παλιά ήξερες πότε μία εικόνα ήταν από μικρού μήκους ταινία πλέον δεν υπάρχει. Το καλλιτεχνικό επίσης επίπεδο ενδυματολογικά και σκηνογραφικά αλλά και ο σχεδιασμός ήχου υπηρετεί πλέον το σενάριο με αριστοτεχνικό τρόπο. 

Θέλοντας να κάνουμε μια εποικοδομητική κριτική με τους νέους δημιουργούς, νιώθουμε την ανάγκη να αναφέρουμε κάποια σημεία άξια για προβληματισμό. 

Κρίνοντας από το επίπεδο του φετινού προγράμματος, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε τους δημιουργούς να πειραματιστούν με περισσότερα είδη και τεχνικές ταινιών. Επίσης, στις αφηγηματικές ταινίες που αποτελούν την πλειονότητα του προγράμματος, να αναπτύξουν περισσότερο τη δραματουργία, με μεγαλύτερο βάθος χαρακτήρων, αυθεντικότητα και οικονομία που θα οδηγήσει και στην πιο αποτελεσματική διαχείριση της μικρής φόρμας. 

Μετά την φετινή κατάκτηση της υποψηφιότητας στις λίστες των Όσκαρ μοιάζει το φεστιβάλ της Δράμας να γίνεται ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο. Αυτό είναι κάτι που μας φέρνει όλους που αποτελούμε μέρος του αντιμέτωπους σε μια διαδικασία συνεχούς ωρίμανσης που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που στην επιτροπή είχα μαζί μου τόσο αξιόλογους και μοναδικούς συναδέλφους και όλοι μας αγαπήσαμε να μιλάμε με πραγματικό πάθος για τις ταινίες κατά τη διάρκεια όλων των ημερών του Φεστιβάλ. 

Να ευχαριστήσω και προσωπικά τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Γιάννη Σακαρίδη που μου προσέφερε την τιμητική αυτή θέση και να ευχηθώ ο θεσμός αυτός να μεγαλώνει και να ωριμάζει συνέχεια. 

Λευτέρης Χαρίτος, σκηνοθέτης

Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος 2023

ΧΡΥΣΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

στην ταινία Αρκουδότρυπα  

σε σκηνοθεσία Χρυσιάννας Παπαδάκη και Στέργιου Ντινόπουλου

Μια ανεξάρτητη ταινία που μας έκλεψε την καρδιά καταφέρνοντας με τα μέσα που είχε να θίξει σημαντικά ζητήματα παραμένοντας διεισδυτική, αυθεντική και γενναία. Ξεφεύγοντας από τις στερεότυπες καταγραφές της ελληνικής επαρχίας με τρόπο που σπάνια βλέπουμε στο ελληνικό σινεμά, οι δημιουργοί κέρδισαν ένα μεγάλο στοίχημα. Μια ταινία με τολμηρές υφολογικές αντιθέσεις, φυσικότητα και πολυπλοκότητα χαρακτήρων, και δύο κεντρικές ηρωίδες που μας κρατάνε σε εγρήγορση παρα τη μεγάλη διάρκεια της ταινίας. Μέχρι τους τίτλους τέλους, το συναίσθημα αναβλύζει συνεχώς μέσα από μια υπενθύμιση: το σινεμά είχε και θα έχει πάντοτε ανάγκη από αληθινές και βαθιά ανθρώπινες ιστορίες.  

Το βραβείο συνοδεύεται από τα έπαθλα: η Φίνος Φιλμ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, η ΕΡΤ προσφέρει χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου προσφέρει χρηματικό έπαθλο 2.500 ευρώ.


ΑΡΓΥΡΟΣ ΔΙΟΝΥΣΟΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ «ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ»

στον  Αλέξη Κουκιά-Παντελή  για την ταινία Αερολίν

Για την εξαιρετική καθοδήγηση της ηθοποιού, τον σφικτό ρυθμό και όλα τα στοιχεία που τόσο αβίαστα την συνθέτουν, ξεχωρίσαμε την ταινία που κατάφερε να μας μεταδώσει επιτυχημένα και με χιούμορ, την καθημερινή αγωνία της ηρωίδας για επιβίωση στο σύγχρονο αστικό περιβάλλον, καταλήγοντας τελικά να εκπροσωπεί μια ολόκληρη γενιά. 

Το Βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 3.500 ευρώ, προσφορά από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ, παροχές εργαστηρίου και εργασιών Post Production αξίας 2.500 ευρώ προσφορά της εταιρείας Stefilm, πρωτότυπη μουσική στο επόμενο project του σκηνοθέτη προσφορά της εταιρείας Musou, Crew United Pass, μία 5-ετής δωρεάν συνδρομή, ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

στην ταινία Φως εκ φωτός σε σκηνοθεσία Νεριτάν Ζιντζιρία

Συνθέτοντας ένα βαθιά μυσταγωγικό κόσμο που μέσα από τη χρήση αρχειακού υλικού και τολμηρών κινηματογράφικών επιλογών, συνδιαλέγεται με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον διαστέλλοντας το χρόνο, ξεχωρίσαμε μια ταινία βαθιά ποιητική και υπαρξιακή.  

Το βραβείο συνοδεύεται από δύο χρηματικά έπαθλα: 3.500 ευρώ από το Ελληνικό Κέντρο Κινημτογράφου και 1.000 ευρώ από την ΕΡΤ.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

στους  Μιχάλη Μαθιουδάκη και  Αλέξη Κουκιά-Παντελή για την ταινία  Αερολίν σε σκηνοθεσία Αλέξη Κουκιά-Παντελή  

Ένα σενάριο που διαχειρίζεται τη φόρμα της μικρού μήκους με απόλυτη επιτυχία και οικονομία, μένοντας συνεπές στον τόνο και την δραματουργική εξέλιξη της ηρωίδας του.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 3.500 ευρώ, προσφορά του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

ΒΡΑΒΕΙΟ DRAMA QUEER

στην ταινία Buffer Zone σε σκηνοθεσία Σάββα Σταύρου

Στην ταινία που μας υπενθύμισε ότι πέρα από κάθε τεχνητό ή άλλο σύνορο, η αγάπη πάντα θα αναδύεται ως η απόλυτη κατάφαση ζωής και ελπίδας.  

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 2.000 ευρώ, χορηγία του Onassis Culture.


ΕΙΔΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

στην ταινία Το Καλοκαίρι που Παρατήρησα για Πρώτη Φορά τον Ήλιο να Δύει σε σκηνοθεσία Αστέρη Τζιώλα

Για τον τρόπο που μας προσκαλεί σ’έναν κόσμο καλοκαιρινής ανεμελιάς με την ποιητική κινηματογράφηση,  τη χρήση του φυσικού φωτός και τις αβίαστες παιδικές ερμηνείες, επιλέξαμε μια ταινία που κατορθώνει να αποτυπώσει την μαγεία του καλοκαιριού αλλά και το τέλος της αθωότητας.


 ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΝΔΡΙΚΗΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

στον Ανδρέα Μάρκου για την ερμηνεία του στην ταινία Buffer Zone σε σκηνοθεσία Σάββα Σταύρου

Αποφασίσαμε να απονείμουμε το βραβείο ερμηνείας, σ’ ένα νέο που κατάφερε να αποδώσει την αγωνία του ήρωα με ευαισθησία, φυσικότητα και μια αθωότητα, κόντρα στην τοξική αρρενωπότητα που τον περιβάλλει.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑΣ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ

στην Χαρά Κυριαζή για την ερμηνεία της στην ταινία Αρκουδότρυπα σε σκηνοθεσία Στέργιου Ντινόπουλου

Στην ηθοποιό που μας συγκίνησε με μια αναζωογονητικά αυθεντική και ρεαλιστική ερμηνεία. Με εσωτερικότητα και λιτότητα, κατάφερε να μας συμπαρασύρει στην συναισθηματική κατάσταση μιας ηρωίδας που ακόμα και ανάμεσα σε κάθε της σιωπή, καταφέρνει τελικά να μας πει τα πάντα. 


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΗΧΟΥ

στους Παναγιώτη Παπαγιαννόπουλο και Στέλιο Κουπετώρη για την ταινία Midnight Skin σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρή 

Για το ατμοσφαιρικό χτίσιμο μιας ιδιοσυγκρασιακής δυστοπίας που σε ακολουθεί σε όλη τη διάρκεια της.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΗΧΟΥ

στον Νίκο Κωνσταντίνου για την ταινία Ανορθόδοξος σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου

Για την άρτια ηχοληψία σε φυσικό χώρο με υψηλές απαιτήσεις.

Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο που προσφέρει υπηρεσίες sound design και μίξη surround 5.1, προσφορά του DNA LAB.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΟΝΤΑΖ

στον Μάριο Κλεφτάκη για την ταινία Αριζόνες σε σκηνοθεσία Γιώργου Ηλιόπουλου

Για τη δεξιοτεχνία, αρτιότητα, λεπτότητα και ακρίβεια του μοντάζ που με τον βραδυφλεγή ρυθμό του, καταφέρνει να μας βυθίσει στον υποκειμενικό κόσμο του ήρωα.

H εταιρεία Telmaco προσφέρει στον βραβευμένο λογισμικό επεξεργασίας ταινιών και βίντεο, Avid Media Composer της Avid Technology.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

στον Manu Tilinski για την ταινία Midnight Skin σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρή

Μια φωτογραφία υψηλού επιπέδου, αισθητικά και τεχνικά άρτια που σε κάθε κάδρο της αναδεικνύει την ιδιαίτερη αισθητική του σκηνοθέτη και ταξιδεύει το θεατή σ’ένα κόσμο που κινείται μεταξύ ρεαλιστικού, μεταφυσικού, ονειρικού και υποσυνείδητου. 

Το βραβείο συνοδεύει ένα Crew United Pass, μία 5-ετής δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

στον Πέτρο Σωτηρόπουλο και στους The Aqua Barons για την ταινία Διάβαση σε σκηνοθεσία των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη

Για την διακριτή της ταυτότητα που συμβάλει καταλυτικά στο σύμπαν της ταινίας.

ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ «ΙΟΥΛΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ»

στις Rectifier + Tzo για την ταινία Good Girls Club: A Virginity Odyssey σε σκηνοθεσία των Λήδας Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα

Συγκεράζοντας ευφάνταστα το στοιχείο του κιτς και την φρεσκάδα της ποπ αισθητικής με ετερόκλητες ενδυματολογικές επιλογές.

 Η ελληνική εταιρεία ενδυμάτων Enjoy Fashion Point ντύνει την επόμενη ταινία της ενδυματολόγου με τα προϊόντα της.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑΣ

στην Άρτεμις Φλέσσα για την ταινία Διάβαση σε σκηνοθεσία των Αινεία Τσαμάτη και Κατερίνας Μαυρογεώργη

Για την άρτια κατασκευή ενός σκηνικού που καθορίζει τον κόσμο της ταινίας σε πλήρη και οργανική σύνδεση με το φυσικό τοπίο.

Το βραβείο συνοδεύει ένα Crew United Pass, μία 5-ετής δωρεάν συνδρομή ως Premium Μέλος στην πλατφόρμα της Crew United.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΦΕ

στους Morgan Hildebrand και Aurelia Monnier για την ταινία Midnight Skin σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρή

Για τον εντυπωσιακά αριστοτεχνικό σχεδιασμό των ειδικών εφέ που ενσωματώνονται με φυσικότητα στο υπερβατικό σύμπαν της ταινίας.


ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΜΑΚΙΓΙΑΖ & ΚΟΜΜΩΣΕΩΝ 

στην Ελίνα Τράντου για την ταινία Good Girls Club: A Virginity Odyssey σε σκηνοθεσία των Λήδας Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα

Για την συνέπεια με την οποία υπηρετεί την αισθητική της ταινίας στο σύνολο της.

Βρείτε αναλυτικά τα βραβεία όλων των προγραμμάτων εδώ.

0 comments