Velvet Goldmine : Μια εκτυφλωτική , androgynous μπαλάντα

 Της Κατερίνας Δαστερίδη,

Μεταφερόμαστε στις αρχές του '70 στην Αγγλία, όπου το είδος της glam rock ανθίζει. Οι καλλιτέχνες ντύνονται με έξτρα εντυπωσιακά κουστούμια, έντονο μέικ απ, μαλλιά, γκλίτερ και πλατφόρμες με αποτέλεσμα οι δρόμοι του Λονδίνου να κατακλύζονται από νέους με το ίδιο στυλ.

Η ιστορία ακολουθεί την ζωή του Brian Slade (Jonathan Rhys Myers), γνωστό τραγουδιστή εκείνης της εποχής που σκηνοθετεί τον θάνατο του επί σκηνής και εξαφανίζεται από προσώπου γης. Μια δεκαετία μετά , ένας δημοσιογράφος και παλιότερος φαν ,ο Άρθουρ (αγαπημένος Christian Bale) καλείται να ανακαλύψει τους λόγους πίσω από την ψεύτικη δολοφονία. Πιο σημαντική πηγή πληροφοριών ,η πρώην γυναίκα του, Mandy (Toni Collette)  η οποία διηγείται την έντονη ζωή τους. Μια ζωή γεμάτη μουσική, έρωτα , καταχρήσεις και πολύχρωμες σκιές.

Brian Slade

Τα πράγματα αλλάζουν όταν μπαίνει στην σκηνή ένα είδωλο του Brian ,ο Curt Wild (Ewan McGregor) πρώην ροκ σταρ και νυν τοξικομανής. Οι δυο τους δημιουργούν μια ταραχώδη σχέση που κατευθύνεται από αμοιβαίο θαυμασμό και έλξη.
Curt Wild
Η πλοκή ενώ επικεντρώνεται κυρίως στην ζωή του Brian, εξερευνά όλους τους χαρακτήρες καταφέρνοντας να τους ξεγυμνώσει από τα αστραφτερά ρούχα και να δείξει την πιο ευάλωτη πτυχή τους. Οι δύο πρωταγωνιστές έχουν ανάγκη να βρίσκονται συνεχώς στο επίκεντρο και να γίνονται πρωτοσέλιδο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υποκρίνονται. Παλεύουν με τους εαυτούς τους, τις ουσίες, το βάρος της δημοσιότητας και προσπαθούν να ξεφύγουν από μια ζωή που , σε μεγάλο βαθμό προκαλούν οι ίδιοι. 

Κάτι ακόμα που φροντίζει να κάνει κατανοητό η ταινία, είναι η σεξουαλική απελευθέρωση της εποχής και ο τρόπος έκφρασης της ταυτότητας φύλου. Ο δημοσιογράφος της ιστορίας βιώνει τα παραπάνω και μέσω της μουσικής ανακαλύπτει τον εαυτό του αλλά δυσκολεύεται να τον αποδεχθεί ( εξαιτίας της στάσης των γονιών του ). Σταδιακά βιώνουμε την διαδικασία που περνάει για να αγαπήσει τον ίδιο και να αποκτήσει θάρρος για να ζήσει όπως επιθυμεί.
Arthur

Η Mandy είναι λίγο πολύ ο τραγικός χαρακτήρας της υπόθεσης. Ο άξονας ,για ένα μεγάλο μέρος της ζωής της, είναι ο Brian και η καριέρα του , η σχέση τους. Επομένως όταν τον χάνει, χάνει και τον σκοπό της ύπαρξης της, είναι απογοητευμένη και προδομένη αφού η χρόνια αφοσίωση της καταλήγει σε άσχημο χωρισμό.

Η ταινία είναι ένα πανέμορφο μπέρδεμα, που πολλές φορές θυμίζει βίντεο κλιπ και αναμειγνύει ακόμα και επιστημονική φαντασία. Όμως δεν μένει μόνο στην εκπληκτική φωτογραφία και soundtrack αλλά δείχνει, με ιδιαίτερο τρόπο, τα ελαττώματα των ανθρώπων πίσω από το θέαμα. Τελικά γνωρίζουμε λιγότερα πράγματα για τον εκκεντρικό καλλιτέχνη συγκριτικά με τους υπόλοιπους , μένοντας με μια ευχάριστη αίσθηση μυστηρίου.

Fun Fact: Ο χαρακτήρας του Brian έχει βασιστεί άτυπα στον David Bowie ( ο τίτλος της ταινίας είναι έτσι κι αλλιώς τραγούδι του ) ενώ η σχέση του με τον Curt είναι ανάλογη με αυτήν του Bowie και του Iggy Pop. Οι ομοιότητες με την πραγματικότητα βρήκαν αντίθετο τον τραγουδιστή και απείλησε με μήνυση ενώ απαγόρεψε την χρήση μουσικής του. Έτσι πολλά κομμάτια, που θυμίζουν πολύ το στιλ του, δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την ταινία.




1 comments

  1. Καταπληκτική για ακόμα μια φορά. Μπράβο στο cineraporto που δημοσίευσε άρθρο σχετικό με τον Pride month 🏳️‍🌈

    ΑπάντησηΔιαγραφή