Ένα βιβλίο και μία ταινία : Το Φάντασμα της Όπερας

Του Μπάμπη Στεβή,
  
       Προειδοποίηση : Παρακάτω μπορεί να προκύψουν μικρά "σπόϊλερς" καθώς συγκρίνω ταινία και βιβλίο που παρουσιάζουν την ίδια ιστορία με διαφορετικούς τρόπους. Παρόλα αυτά δεν θα αναφερθώ σε κομβικά σημεία της πλοκής.
 

        Το φάντασμα της Όπερας λοιπόν. Εξαιρετική ιστορία, η οποία παρουσιάζεται διαφορετικά από το βιβλίο και από την ταινία Παρακάτω έχω σκοπό να σχολιάσω κατά κύριο λόγο την ταινία, με βασικό γνώμονα την πλοκή του βιβλίου.

        Δεν θέλω να γίνω όπως αυτοί οι τύποι που λένε " Ξέρεις το βιβλίο είναι καλύτερο από τη ταινία. Ξέρεις η ταινία ήταν χάλια, ξέρεις αυτό, ξέρεις το άλλο" κτλ, αλλά δυστυχώς θα γίνω. Από τη μία μεριά έχουμε λοιπόν το βιβλίο το Φάντασμα της όπερας του Gaston Leroux αποτελούμενο από περίπου 450 σελίδες, μαζί με εισαγωγές και επιλόγους  και από την άλλη έχουμε τη ταινία το Φάντασμα της όπερας διάρκειας περίπου 2 ωρών και 20 λεπτών του σκηνοθέτη Joel Schumacher. Πολλά πράγματα μπορούσαν να πάνε στραβά στη ταινία και αρκετά από αυτά πήγαν.

        Στο βιβλίο έχουμε περίπου δύο ντουζίνες χαρακτήρες όπου ο συγγραφέας προσπαθεί για περίπου 200 σελίδες να πλάσει τους χαρακτήρες τους, να μας πει πως βρέθηκαν εκεί, γιατί, τι σκοπούς έχουν, τι σχέση έχουν με το φάντασμα και πάει λέγοντας. Στο υπόλοιπο μισό έχουμε την ιστορία του φαντάσματος και τη σχέση του με τους χαρακτήρες αυτούς. Στην ταινία από την άλλη μεριά το πρώτο 20λεπτό αναφέρετε σε πέντε το πολύ κύριους χαρακτήρες που οι μισοί από αυτούς είτε έχουν διαφορετικούς ρόλους στο βιβλίο, είτε δεν υπάρχουν στο βιβλίο είτε έχουν αντικατασταθεί από άλλους. Για παράδειγμα στην ταινία έχουμε την Μαντάν Ζιρί, η οποία υπάρχει και στο βιβλίο φυσικά , η οποία παράλληλα παίζει το ρόλο του Πέρση, χαρακτήρας κομβικός για τη πλοκή της ιστορίας.

        Ωστόσο θα μου πει κάποιος, ναι αλλά η ταινία δεν μπορεί να περιγράψει μέσα σε δύο ώρες, η οποία παρεμπιπτόντως είναι μεγάλη διάρκεια, όλες τις λεπτομέρειες ενός βιβλίου 400 σελίδων, και εγώ θα συμφωνήσω μαζί του. Ωστόσο εφόσον πας να πεις μια ιστορία, γιατί αλλάζεις την χρονική σειρά γεγονότων, γιατί μπερδεύεις πλοκή και χαρακτήρες, γιατί μου παρουσιάζεις το φάντασμα σαν ένα γοητευτικό νέο, ενώ ξεκάθαρα κάτι τέτοιο δεν γίνεται στο βιβλίο;


        Εκεί που πιστεύω ότι η ταινία χάνει περισσότερο είναι στο να σου εξηγήσει γιατί γίνονται τα πράγματα που γίνονται. Βλέπουμε γεγονότα να εκτυλίσσονται και δεν καταλαβαίνουμε τον σκοπό τους. Όλα τα γεγονότα αυτά βέβαια έχουν στηθεί πολύ προσεκτικά στο βιβλίο και καταλαβαίνουμε ακριβώς για ποιο λόγο γίνονται. Το χειρότερο από όλα είναι ότι η ταινία προσπαθεί να παρουσιάσει ένα "λοβ στόρι" και τίποτα παραπάνω, ενώ στο βιβλίο , που σίγουρα υπάρχει αυτό το "λοβ στόρι", υπάρχει επίσης μυστήριο, κωμωδία και τραγωδία, έρωτας, μίσος, φθόνος, ζήλια κτλ.

        Οφείλω παρόλα αυτά να αναφερθώ στο γεγονός ότι η ταινία υπερτερεί στο θέμα της μουσικής. Η ιστορίας εκτυλίσσεται σε μία όπερα, οπότε είναι λογικό να υπάρχει πολύ μουσική κάτι το οποίο δεν κατάφερε να μου περάσει το βιβλίο. Και έτσι η ταινία, όντας μιούζικαλ δεν με γοήτευσε και σε αρκετά σημεία με συγκίνησε με την μαγεία της μουσικής φτιάχνοντας μπροστά μου εικόνες αντάξιες με εκείνες που είχα φανταστεί διαβάζοντας το βιβλίο.

        Για να κλείσω, προτείνω σε κάποιον να ασχοληθεί και με τα δύο, αλλά να μην περιμένει να πάρει τα ίδια πράγματα από το κάθε τι. Το βιβλίο σίγουρα με γέμισε περισσότερο όπως πιστεύω θα κάνει και τον καθένα και η ταινία με έκανε να συμπάσχω με  μαρτύριο των χαρακτήρων. Νικητής ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση είναι το βιβλίο.


1 comments