Ζήστε το Avant-Drag! στο Τριανόν με μια εβδομάδα γεμάτη τέχνη και εκδηλώσεις

 

Το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ Avant-Drag! του Φιλ Ιερόπουλου, μετά από μια εντυπωσιακή πορεία σε διεθνή φεστιβάλ, έρχεται στον κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ συνοδευόμενο από μια σειρά παράλληλων δράσεων που υπόσχονται να εμπλουτίσουν την εμπειρία του κοινού. Η ταινία, η οποία έχει ήδη κερδίσει διακρίσεις και βραβεία, θα προβάλλεται από τις 23 έως τις 29 Μαΐου, με κάθε μέρα να περιλαμβάνει μοναδικές εκδηλώσεις.

Η εβδομάδα ξεκινά με την Αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας, ακολουθούμενη από μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους συντελεστές. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει φωτογραφικές εκθέσεις, διαδραστικές εγκαταστάσεις, και να συμμετάσχει σε συζητήσεις με σημαντικούς καλλιτέχνες και ακαδημαϊκούς. Το αποκορύφωμα των δράσεων θα είναι το Σάββατο 25 Μαΐου, με ένα ξεσηκωτικό πάρτι με DJ και guest stars τις Parakatyanova και Er Libido.

Επιπλέον, το ΤΡΙΑΝΟΝ θα έχει την οροφή του ανοικτή, προσφέροντας μια μοναδική ατμόσφαιρα κάτω από τον αττικό ουρανό για όλες τις εκδηλώσεις. Μην χάσετε την ευκαιρία να βιώσετε αυτή την ξεχωριστή κινηματογραφική και πολιτιστική εμπειρία που θα λάβει χώρα στο ΤΡΙΑΝΟΝ. Σας περιμένουμε όλους για μια αξέχαστη εβδομάδα γεμάτη τέχνη, συζητήσεις και διασκέδαση!

Σύνοψη

Στο ποιητικό ντοκιμαντέρ Avant-Drag! παρακολουθούμε τη ζωή δέκα drag performers από την Αθήνα, καθώς δημιουργούν τους δικούς τους προσωρινούς κόσμους ως καταφύγιο απέναντι σε μια εχθρική πραγματικότητα. Ερχόμαστε σε επαφή με μια νέα σκηνή που ανθίζει τα τελευταία χρόνια και ανακαλύπτουμε μέσα από αυτούς πώς η τέχνη του drag μπορεί να μεταμορφώσει την πραγματικότητα και να δημιουργήσει ασφαλείς χώρους για ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της ελληνικής κοινωνίας.

Οι πρωταγωνιστές του Avant-Drag! θέτουν μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το φύλο, την εθνικότητα, τη θρησκεία και τη σεξουαλικότητα στο σύγχρονο ελληνικό πλαίσιο. Ακολουθώντας μια σπονδυλωτή δομή, το Avant-Drag! παρουσιάζει καλλιτέχνες με διαφορετικές έμφυλες ταυτότητες, υπόβαθρα και προσεγγίσεις στη ζωή, οι οποίοι όμως όλοι εκφράζουν τη δημιουργικότητά τους ως πολιτική πράξη. Διεκδικούν μια ισότιμη και ασφαλή ύπαρξη, ενώ παράλληλα εξερευνούν καινοτόμους τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης. Η ταινία κορυφώνεται με τη συνάντηση των συμμετεχόντων σε ένα δείπνο όπου διεξάγεται μια συζήτηση σχετικά με την τέχνη του drag, την ενσωμάτωση της queer εκπροσώπησης στο mainstream και τον αντίκτυπο της δολοφονίας της Αθηναίας drag queen Zackie Oh στην τοπική queer σκηνή.

Το Avant-Drag! σπάει τις συμβάσεις των queer/ταυτότητας ντοκιμαντέρ που συχνά υιοθετούν μια δημοσιογραφική/κινηματογραφικά απλή και απόμακρη, "αντικειμενική" προσέγγιση, δημιουργώντας αντ’ αυτού ένα σουρεαλιστικό κολάζ στο οποίο οι αφηγήσεις και οι εικόνες χτίζονται παράλληλα με τα ίδια τα θέματα που παρουσιάζονται. Μια κοινότητα μιλάει για τον εαυτό της χωρίς τη διαμεσολάβηση της ματιάς ενός εξωτερικού παρατηρητή.

Ταυτόχρονα, το κινηματογραφικό καλειδοσκόπιο της ταινίας αντλεί έμπνευση από τη μεταψηφιακή πραγματικότητα για να δημιουργήσει μια πολυμεσική, υβριδική κινηματογραφική γλώσσα για το μέλλον. Σκηνές performance art συναντούν καθημερινές στιγμές στην πόλη, καθώς και προσωπικές μαρτυρίες. Ο πολύχρωμος κόσμος των πρωταγωνιστών μπλέκεται σε ένα ψυχεδελικό συνονθύλευμα εικόνων και αναφορών, θολώνοντας τα όρια μεταξύ μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, κυριολεκτικού και μεταφορικού, του ίδιου του σκηνοθέτη και των πρωταγωνιστών.

- Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (IFFR24), όπου η ταινία επιλέχθηκε στις έξι αγαπημένες των κριτικών - Critics Choice -, με δυο sold out προβολές και έφτασε στις κορυφαίες θέσεις προτιμήσεων του κοινού.

- 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης 2024 - Ειδική μνεία της επιτροπής του διαγωνιστικού FilmForward ύστερα από μία σκανδαλώδη προβολή!

- Αμερικάνικη πρεμιέρα στο Wicked Queer Film Festival στη Βοστώνη, όπου η ταινία κέρδισε το βραβείο του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.

Avant – Drag!: Είδος: Ντοκιμαντέρ / Χώρα παραγωγής: Ελλάδα / Έτος παραγωγής: 2024 / Διάρκεια: 92’ / Γλώσσα: Ελληνικά / Σκηνοθεσία : Φιλ Ιερόπουλος / Κείμενα: Φοίβος Δούσος / Πρωταγωνιστούν: Kangela Tromokratisch, Er Libido, Aurora Paola Morado, Parakatyanova, SerGay Parakatyanov, McMorait, Cotsos, Lala Kolopi, Veronique & Cruella Tromokratisch / Αφήγηση: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου / Παραγωγή: ΦΥΤΑ / Συμπαραγωγή:FRENEL / Πρωτότυπος τίτλος: Avant – Drag!

Το «Avant-Drag!»  είναι μια ταινία του Φιλ Ιερόπουλου,  παραγωγή των ΦΥΤΑ , συμπαραγωγή Frenel  και έχει υποστηριχθεί από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Αναλυτικό Πρόγραμμα

23/5-29/5 

Φωτογραφική έκθεση “Queer Athens” της Alex Kat

Διαδραστική εγκατάσταση τεχνητής νοημοσύνης “Αvant-Drag ME!: Βρες την εσωτερική σου ανατρεπτική drag queen” του Πέτρου Αντωνίου

Πέμπτη 23 Μαΐου

20:30 Αθηναϊκή πρεμιέρα της ταινίας 

22:30 Q&A με το σκηνοθέτη, συντελεστές και drag performers (σε αγγλικά/ελληνικά)

Παρασκευή 24 Μαΐου

20:00 “Οι πολλαπλές γλώσσες του ντοκιμαντέρ ή αλλιώς Ντοκιμαντέρ: ο κινηματογράφος του ατεκμηρίωτου” - Συζήτηση με την εικαστικό και σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ Εύα Στεφανή (στα ελληνικά)

21:00 Προβολή της ταινίας

Σάββατο 25 Μαΐου

21:00 Προβολή της ταινίας 

22:30 Πάρτυ με DJ και guest stars τις Parakatyanova και Er Libido!

Κυριακή 26 Μαΐου

20:00 “Avant-Drag-vs-Avant-Garde: ντραγκάροντας την πρωτοπορία” - Συζήτηση με την κινηματογραφίστρια και θεωρητικό κινηματογράφου Ρέα Βαλντέν (στα ελληνικά)

21:00 Προβολή της ταινίας

Δευτέρα 27 Μαΐου

20:00 “Από το underground στο mainstream: το πολιτικό κουήρ σινεμά σήμερα” - Συζήτηση με τη συγγραφέα και κριτικό κινηματογράφου Δήμητρα Κυρίλλου και τον κριτικό κινηματογράφου Μανώλη Κρανάκη από το flix.gr (στα ελληνικά)

21:00 Προβολή της ταινίας

Τρίτη 28 Μαΐου

20:00 “Κουήρ καλλιτεχνικές σκηνές της Αθήνας: αισθητικές και πολιτικές προσεγγίσεις” - Συζήτηση με την ανεξάρτητη επιμελήτρια και θεωρητικό τέχνης Νάντια Αργυροπούλου, την κριτικό τέχνης και δημοσιογράφο Δέσποινα Ζευκιλή από το Αθηνόραμα και τον εικαστικό Κωστή Σταφυλάκη (στα ελληνικά)

21:00 Προβολή της ταινίας

Τετάρτη 29 Μαΐου

21:00 Προβολή της ταινίας 

22:30 Q&A με το σκηνοθέτη και συντελεστές της ταινίας (σε ελληνικά/αγγλικά)

Avant-Drag! Fest!

του Φιλ Ιερόπουλου

στον Κινηματογράφο ΤΡΙΑΝΟΝ

23 – 29 Μαΐου

Link Προπώλησης: https://www.more.com/cinema/avant-drag/

0 comments