Ειδική Προβολή του ''Tack'' της Βάνιας Τέρνερ από το WIFT GR στον Θερινό Κινηματογράφο Λαΐς

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του WIFT.GR σας προσκαλεί στο καλοκαιρινό του event, μια συνάντηση για τα μέλη και τις/ους φίλες/ους, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 στις 19:30, στο Θερινό Κινηματογράφο Λαΐς στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με ελεύθερη είσοδο. 

Την ταινία θα προλογίσει η Πρόεδρος του WIFT GR, Μαρία Λούκα και μετά την προβολή της θα ακολουθήσει συζήτηση με τη σκηνοθέτρια της ταινίας Βάνια Τέρνερ, τη Σοφία Μπεκατώρου, και την Αντιπρόεδρο του WIFT GR, Νιόβη Αναζίκου. 

Σύμφωνα με τα λόγια της οργανωτικής ομάδας:

"Είναι μια ευκαιρία να βαθύνουμε τη δικτύωση μας σε ένα ευχάριστο και δροσερό περιβάλλον, για να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας, να μοιραστούμε σκέψεις για πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, να ανταλλάξουμε ιδέες και γνώμες, να αναζητήσουμε πιθανές επαγγελματικές συνέργειες. Πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις μας εξελίσσονται πάντα γόνιμα και ανοίγουν παράθυρα ενίσχυσης της γυναικείας δημιουργικότητας στον κλάδο.

Αμέσως μετά τη συνάντηση μας, στις 21:00, θα ακολουθήσει η δωρεάν προβολή της ταινίας της Βάνιας Τέρνερ «Tack», που απέσπασε μεταξύ άλλων σημαντικών διακρίσεων και το βραβείο WIFT GR στο πλαίσιο του 26ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης."

Η Ολυμπιονίκης που πυροδότησε το κίνημα #MeToo στην Ελλάδα δίνει τη δύναμη σε μια νεότερη αθλήτρια να σπάσει τη δική της σιωπή. Σε μια δίκη ορόσημο, η Σοφία στέκεται στο πλευρό της Αμαλίας, η οποία αποφασίζει να καταγγείλει τον πρώην προπονητή της για τη συστηματική κακοποίηση που υπέστη από εκείνον όταν ήταν παιδί.

Πόση δύναμη χρειάζεσαι για να κάνεις «τακ» στην έμφυλη βία; Δύο γυναίκες. Ένα τραύμα. Ένας κοινός δικαστικός αγώνας. Το “TACK” της Βάνιας Τέρνερ παρακολουθεί την Ολυμπιονίκη Σοφία Μπεκατώρου και την Αμαλία, νεαρή πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μια κομβικής αλλαγής στην ελληνική κοινωνία. Σε μια δίκη-ορόσημο, την πρώτη δίκη του ελληνικού #MeToo, η Σοφία στέκεται δίπλα στην Αμαλία με κάθε τρόπο. Η μία πάντα στο πλευρό της άλλης, βρίσκουν εν μέρει δικαίωση, αλλά ταυτόχρονα συνειδητοποιούν πως ο αγώνας τους για να αλλάξουν οι νοοτροπίες της ελληνικής κοινωνίας μόλις ξεκίνησε.

Η ταινία συνεχίζει να παρουσιάζεται σε φεστιβάλ του εξωτερικού και να λαμβάνει διθυραμβικές κριτικές. Πρόσφατα βραβεύτηκε στο κινηματογραφικό φεστιβάλ One World στην Τσεχία, με το Regional Jury Award, καθώς και το Abakus Foundation Audience Award for Exceptional Debate, ένα βραβείο που δόθηκε στους συμμετέχοντες του ντιμπέιτ γύρω από την ταινία, το οποίο έλαβε χώρα στο Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Τσεχίας. Το Variety έγραψε σχετικά:

«Η ταινία “TACK”, η οποία κατέκτησε πέντε βραβεία στη Θεσσαλονίκη, δεν εξετάζει μόνο το πώς η σεξουαλική κακοποίηση ανέτρεψε τη ζωή των δύο πρωταγωνιστριών της, αλλά διερευνά επίσης τον αντίκτυπο στους αγαπημένους τους ανθρώπους, καθώς και τους τρόπους με τους οποίους οι έμφυλες διακρίσεις και η σεξουαλική βία εξακολουθούν να επηρεάζουν εκατομμύρια γυναίκες στην Ελλάδα.»

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Τοποθεσία: Θερινός Κινηματογράφος Λαΐς στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι, 2103609695 

Ώρα προσέλευσης: 19:30

Ώρα έναρξης προβολής: 21:00

Είσοδος ελεύθερη


Λίγα λόγια για το δίκτυο WIFT GR | Women in Film and Television Greece:

Το WIFT GR είναι το κορυφαίο δίκτυο γυναικών και εν γένει θηλυκοτήτων που εργάζονται σε όλους τους τομείς των οπτικοακουστικών μέσων στην Ελλάδα και αποτελεί μέρος ενός διεθνούς δικτύου με περισσότερα από 50 παραρτήματα σε έξι ηπείρους, που εκπροσωπούν περισσότερα από 15.000 μέλη και εργάζονται για τον ίδιο στόχο: την ισόρροπη εκπροσώπηση των δύο φύλων στον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Το WIFT GR αναδεικνύει το έργο των γυναικών στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενδυναμώνει τις γυναίκες φωτίζοντας τα επιτεύγματά τους, προσφέρει υπηρεσίες επιμόρφωσης και πρόσβαση σε μια υποστηρικτική κοινότητα ομοίων που δρα υπέρ των συμφερόντων των γυναικών.

0 comments