Στον Θοδωρή Μιχόπουλο για το «Κάμπια Νύμφη Πεταλούδα» του Κύρου Παπαβασιλείου το GSC Award 2024

 

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών ανακοίνωσε το αποτέλεσμα  για το GSC Award 2024 Καλύτερης Κινηματογράφησης Ταινίας Μεγάλου Μήκους που απονεμήθηκε στον Θοδωρή Μιχόπουλο για την συμμετοχή του στην ταινία «Κάμπια, Νύμφη, Πεταλούδα» σκηνοθεσίας Κύρου Παπαβασιλείου. Η τελετή απονομής έλαβε χώρα το Σάββατο 15/6 στο θερινό Λαΐς της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, με παρουσιαστές τον Γιάννη Τσορτέκη και τη Σοφίνα Λαζαράκη.

Στην τελική λίστα συμμετείχαν 20 ταινίες, από τις οποίες μία είναι ντοκιμαντέρ και οι υπόλοιπες ταινίες μυθοπλασίας, ενώ από τους 20 συμμετέχοντες οι τέσσερις ήταν γυναίκες. Στην ψηφοφορία κλήθηκαν και συμμετείχαν με μυστική ψηφοφορία τα Επίτιμα και τα Τακτικά Μέλη της Ένωσης για το διάστημα 1 έως και 4 Ιουνίου.

Η Ένωση Ελλήνων Κινηματογραφιστών αισθάνθηκε την ανάγκη να τιμήσει ανθρώπους του Κινηματογράφου που έχουν προσφέρει ή και συνεχίζουν να δίνουν, όχι μόνο στον τομέα της Φωτογραφίας, αλλά και γενικότερα. Έτσι, ξεκινώντας από φέτος, απένειμε δύο τιμητικά βραβεία.

Στον Απόστολο Άρχοντα colorist και παλιότερα εταλονέρ για την ανεκτίμητη προσφορά του προς τους Έλληνες κινηματογραφιστές στον τομέα τής εργαστηριακής επεξεργασίας τής φιλμικής εικόνας. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του ζωής συνεργάστηκε για ταινίες με Δ/τες Φωτογραφίας όπως τους, Γιώργο Αρβανίτη, Βασίλη Καψούρο, Σταμάτη Γιαννούλη, Αντρέα Σινάνο, Άγγελο Βισκαδουράκη, Νίκο Καβουκίδη, Ντίνο Κατσουρίδη κ.α.

Το GSC τίμησε επίσης το Επίτιμο μέλος,  συνάδελφο Κινηματογραφιστή Φίλιππο Κουτσαφτή, που περνώντας στη σκηνοθεσία ανέδειξε την επιστημονική τεκμηρίωση και προστασία τού ελληνικού πολιτισμού σε συναρπαστική κινηματογραφική οπτική εμπειρία. Ταινίες του ανάμεσα σε άλλες, η «Αγέλαστος Πέτρα» , «Αρκαδία Χαίρε», «Ζάκρος» και η τελευταία του «Οι Ελευσίνιοι».

Στη συνέχεια έγιναν οι τιμητικές βραβεύσεις όπου την αναμνηστική πλακέτα στον Φίλιππο Κουτσαφτή έδωσε η αρχαιολόγος και πολύτιμη συμπαραστάτης του στις κινηματογραφήσεις στην Ελευσίνα κ. Πόπη Παπαγγελή. Και οι δυό μίλησαν με συγκίνηση για την συνεργασία τους και ευχαρίστησαν ο καθένας από την μεριά του το GSC για την χαρά να βρεθούν στη γιορτή. Την τιμητική πλακέτα στον Απόστολο Άρχοντα έδωσε ο Γιάννης Δασκαλοθανάσης.

Προβλήθηκαν επίσης βίντεο γυρισμένα για αυτό τον σκοπό όπου οι δυο τιμώμενοι απάντησαν σε ερωτήσεις και αφηγήθηκαν στιγμές από την επαγγελματική τους ζωή.

Ο πρόεδρος του GSC Γιώργος Φρέντζος πήρε το λόγο και ξεκίνησε ευχαριστώντας όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους.

Με δυο λόγια μίλησε για τις δράσεις της χρονιάς που πέρασε από το περσινό βραβείο έως σήμερα, όπως συμμετοχές σε φεστιβάλ, τιμητικές προβολές κλπ. καθώς και τα σχέδια για το μέλλον μεταξύ των οποίων ένα εργαστήριο εκπαίδευσης βοηθών κάμερας πάνω στο φιλμ. Τέλος έκλεισε την ομιλία του ευχαριστώντας τους χορηγούς και όσους βοήθησαν στην τελετή της απονομής.

Ακολούθησε η ανακοίνωση του βραβευμένου με το GSC Award 2024 Θοδωρή Μιχόπουλου και προβλήθηκε βίντεο στο οποίο ο βραβευμένος απάντησε σε ερωτήσεις γύρω από την δουλειά του στην ταινία, τους συνεργάτες του, τα τεχνικά μέσα και τα σχέδια για το μέλλον. Το βραβείο απένειμε ο πρόεδρος του GSC Γιώργος Φρέντζος.

0 comments