Η ΕΡΤ σας προσκαλεί να καταθέσετε τις προτάσεις σας για το πρόγραμμα «μικροφίλμ 2024»

 

Η ΕΡΤ στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ελληνικού κινηματογράφου και ειδικότερα των νέων σκηνοθετών, προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο, να καταθέσει πρόταση για τη συμπαραγωγή ταινιών μικρού μήκους στο πρόγραμμα «μικροφίλμ 2024». 

Γίνονται δεκτές προς εξέταση, προτάσεις για ταινίες μυθοπλασίας, και κινουμένου σχεδίου (animation), διάρκειας κατά προτίμηση έως 15 λεπτών, τις οποίες θα σκηνοθετήσουν νέοι δημιουργοί που έχουν ήδη οπτικοακουστικό έργο στο ενεργητικό τους.

Σκοπός του προγράμματος είναι, πέραν της τηλεοπτικής μετάδοσης των έργων, να υποστηρίξει τους νέους σκηνοθέτες να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από ταινίες μικρού μήκους, που θα τηρούν υψηλές καλλιτεχνικές και τεχνικές προδιαγραφές, ταυτόχρονα δε, να ενισχύσει τον τομέα των ταινιών μικρού μήκους, με προορισμό την προβολή τους στις κινηματογραφικές αίθουσες και τη συμμετοχή τους σε ελληνικά και ξένα φεστιβάλ.

B. Όροι συμμετοχής

1) Κάθε σκηνοθέτης έχει δικαίωμα υποβολής μίας μόνο πρότασης.

2) Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σκηνοθέτες των οποίων ταινία έλαβε χρηματοδότηση σε μετρητά, σε προηγούμενο πρόγραμμα «μικροφίλμ» και δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

3) Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σκηνοθέτες που έχουν σκηνοθετήσει περισσότερες από τρεις (3) ταινίες χρηματοδοτημένες σε μετρητά, σε προηγούμενα προγράμματα «μικροφίλμ».

4) Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής, σκηνοθέτες οι οποίοι έχουν σκηνοθετήσει περισσότερες από δύο (2) ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους.

5) Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής σκηνοθέτες οι οποίοι έχουν καταθέσει πρόταση που εκκρεμεί σε άλλο πρόγραμμα προς αξιολόγηση στο πλαίσιο του νόμου 3905/2010

6) Δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής προτάσεις που έχει υποβληθεί σε προηγούμενο διαγωνισμό του μικροφίλμ περισσότερες από δύο (2) φορές.

Γ. Περιεχόμενο φακέλων πρότασης

1) Αίτηση

2) Πλήρες σενάριο - Για την περίπτωση κινουμένου σχεδίου storyboard. Η επιλογή θέματος του σεναρίου είναι ελεύθερη

3) Σύνοψη του σεναρίου

4) Κείμενο προθέσεων του σκηνοθέτη

5) Προϋπολογισμός.

6) Βιογραφικό και φιλμογραφία του σκηνοθέτη και link με προηγούμενο έργο.

7) Βιογραφικό και εργογραφία του σεναριογράφου

8) Υπεύθυνη δήλωση (άρθρου 8 Ν.1599/1986) του σεναριογράφου για την πρωτοτυπία του σεναρίου

 9) Αποδεικτικό εξασφάλισης πνευματικών δικαιωμάτων , αν το σενάριο βασίζεται σε προϋπάρχον έργο

10) Υπεύθυνη δήλωση (άρθρου 8 Ν.1599/1986) του σκηνοθέτη , ότι τηρεί τους όρους συμμετοχής (Παράγραφος Β) , της παρούσας Πρόσκλησης Ενδιαφέροντος του προγράμματος «μικροφίλμ 2024»

Δ. Κατάθεση Προτάσεων

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τις προτάσεις αποκλειστικά ηλεκτρονικά στον κεντρικό διαδικτυακό τόπο της Εταιρείας www.ert.gr.

Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης:

 Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2023

Ε. Χρηματοδότηση

Η ΕΡΤ θα χρηματοδοτήσει το σύνολο των ταινιών που θα εγκριθούν με ποσό έως 350.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ).

Θα χρηματοδοτηθούν έως δεκαπέντε (15) ταινίες μικρού μήκους, ανάλογα με το ενδιαφέρον και την ποιότητα των προτάσεων που θα υποβληθούν.

Η χρηματοδότηση, θα καταβληθεί στον συμπαραγωγό σε δύο (2) ισόποσες δόσεις. Η πρώτη με την έναρξη των γυρισμάτων και η δεύτερη μετά την παράδοση.

Στην περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής της ΕΡΤ στη συμπαραγωγή είναι ανώτερο του 50% τότε τα δικαιώματα προβολής της είναι απεριόριστα. Εάν το ποσοστό συμμετοχής της ΕΡΤ είναι κάτω του 50% τότε τα δικαιώματα προβολής της είναι απεριόριστα για 5 έτη.

Ζ. Αξιολόγηση και Επιλογή

Η αξιολόγηση των προτάσεων θα γίνει σε δύο φάσεις, από την Επιτροπή Αξιολόγησης, η οποία θα συγκροτηθεί με Απόφαση του Δ/ντος Συμβούλου της ΕΡΤ Α.Ε.

1) Α΄φάση

Η Επιτροπή Αξιολόγησης, αφού εξετάσει τα σενάρια τα οποία θα κατατεθούν, καθώς και το προηγούμενο έργο του σκηνοθέτη, θα επιλέξει έως δεκαπέντε (15) από αυτά.

Οι σκηνοθέτες και οι σεναριογράφοι των προτάσεων που θα επιλεγούν στην Α΄ φάση, θα παρακολουθήσουν Εργαστήριο Σεναρίου με την καθοδήγηση ειδικών αναλυτών, για την περαιτέρω δραματουργική επεξεργασία και βελτίωση των σεναρίων. Η συμμετοχή στο Εργαστήριο Σεναρίου, είναι υποχρεωτική.

2) Β΄φάση

Οι συμπαραγωγοί των ταινιών που θα εγκριθούν, θα πρέπει να υποβάλουν τον ολοκληρωμένο φάκελο παραγωγής στην ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων σεναρίου.

Η επιτροπή αξιολόγησης θα επανεξετάσει τις προτάσεις και θα εισηγηθεί για τον αριθμό των ταινιών και το ύψος χρηματοδότησής τους.

Η ΕΡΤ έχει το δικαίωμα ελέγχου των διαφόρων σταδίων της παραγωγής (προεργασία, γύρισμα, αποπεράτωση).

Θ. Πληροφορίες

Ηλίας Δημητρίου

τηλ. 210-6092038

microfilm@ert.gr

0 comments