«X» (2022): Όταν το gore συναντά την πορνογραφία


Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα βλέπουν πορνό από τον υπολογιστή ή το κινητό τους, αλλά στα 80s για να δει κανείς μια τέτοια ταινία έπρεπε να πάει στον κινηματογράφο. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν- ελάχιστα- σινεμά που προβάλλουν τέτοιου είδους ταινίες, περισσότερο ως μια υπενθύμιση των παλαιότερων αυτών εποχών. Μάλιστα, στις ΗΠΑ, τα τέλη της δεκαετίας του 70 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 80 χαρακτηρίστηκαν ως η «Χρυσή Εποχή του Πορνό», καθώς οι πορνογραφικές ταινίες ήταν τόσο δημοφιλείς που καμιά φορά προβάλλονταν και από πιο mainstream κινηματογράφους. 

Θα μπορούσε κανείς να πει πως ένας ηθοποιός σε ταινίες ερωτικού περιεχομένου αποτελούσε ένα είδος «σταρ» του σινεμά. Σε αυτή τη «χρυσή» εποχή για τις τσόντες διαδραματίζεται και η ταινία «Χ», της Α24 και σε σενάριο και σκηνοθεσία του Ti West. Έχουμε, συγκεκριμένα, 1979 και 3 σταρ πορνογραφικών ταινιών, η Μaxine (Mia Goth), η Bobby-Lynne (Brittany Snow) και ο Jackson (Scott Mescudi) ξεκινούν ένα οδικό ταξίδι στο Τέξας με τον παραγωγό της φίλο της Maxine, Wayne (Martin Henderson), τον σκηνοθέτη RJ(Owen Campbell), και τη φίλη του RJ, Lorraine(Jenna Ortega), για να γυρίσουν μια ταινία «θεατρικής πορνογραφίας». 

Ήδη από την αρχή φαίνεται πως οι πρωταγωνιστές, ειδικά η Maxine, θέλουν να γίνουν γνωστοί στο είδος τους για να ζήσουν το «Αμερικάνικο Όνειρο» και να γίνουν πλούσιοι και διάσημοι (αυτό που θέλουν όλοι στη βιομηχανία του θεάματος). Η ταινία και το σενάριο είχε τον τίτλο «Τhe Farmer’s Daughters» (Οι κόρες του αγρότη). Για τις βουκολικές ανάγκες του σεναρίου, νοίκιασαν ένα σπιτάκι στη μέση του πουθενά (πάντα κακή επιλογή, αλλά οι περισσότεροι στις ταινίες τρόμου κάνουν το ίδιο λάθος). 

Τα κρίπι σκηνικά αρχίζουν από την εμφάνιση του ηλικιωμένου ιδιοκτήτη του σπιτιού, Howard, και της επίσης μεγάλης σε ηλικία συζύγου του Pearl. H Pearl από την αρχή βλέπει κάτι ξεχωριστό στη Maxine, της θυμίζει τον εαυτό της όταν ήταν νέα και…σέξι. Εκεί αρχίζει να εκφράζει μια πιο σεξουαλική συμπεριφορά απέναντι στη Maxine, παρακολουθώντας την ακόμα και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. 

Και ενώ τα γυρίσματα φαίνεται να έχουν ολοκληρωθεί, η Lorraine, η κοπέλα του σκηνοθέτη που φαίνεται να είναι πιο συνεσταλμένη απέναντι στην πορνογραφία, επηρεάζεται από το κλίμα σεξουαλικής «απελευθέρωσης» της υπόλοιπης παρέας, αποφασίζει να γυρίσει και αυτή μια δική της ερωτική σκηνή για την ταινία, κάτι που φέρνει τον RJ στα όριά του. Μη αντέχοντας την «προδοσία» της κοπέλας του, την οποία θεωρεί «καλό» κορίτσι, o RJ αποχωρεί μέσα στη νύχτα από την καλύβα. Για κακή του τύχη, πέφτει πάνω στην σεξουαλικά στερημένη και απογοητευμένη Pearl, η οποία αποζητά να ζήσει μια νύχτα πάθους με τον RJ. Όταν αυτός την αρνείται, ξυπνάνε τα βίαια (και φονικά) ένστικτα της Pearl, τα οποία προκύπτουν- ίσως- από την καταπιεσμένη της σεξουαλικότητα. 

Όλη η ταινία μεταφέρει το θεατή στην εποχή και το κλίμα των 80s, ενώ παράλληλα θίγει με ιδιαίτερο τρόπο δύο αντίρροπες πραγματικότητες. Τα σεξουαλικά απελευθερωμένα νιάτα και τα γηρατειά που στερούν από τον άνθρωπο τη σεξουαλικότητά του (τουλάχιστον για την Pearl). Βλέπουμε την άνθιση της σεξουαλικής επανάστασης και της πορνογραφίας σε μια βαθύτατα θρησκευόμενη και πιστή στα ήθη Αμερική, από ανθρώπους που «δεν θα δεχτούν λιγότερα από αυτά που αξίζουν» στη ζωή τους. 

Πέρα από την έντονη παρουσία του gore στοιχείου στην ταινία, είναι αρκετά ενδιαφέρουσα η παρουσίαση της ηλικιωμένης Pearl ως μια γυναίκα που μπορεί να νιώσει κανείς συμπόνια για τα χαμένα νιάτα της, αλλά ταυτόχρονα και σε μια ψυχικά διαταραγμένη προσωπικότητα. Η Mia Goth, η οποία είναι επιτέλους σε έναν αντάξιό της πρωταγωνιστικό ρόλο, κατάφερε να ενσαρκώσει αψεγάδιαστα και τους δύο ρόλους, φορώντας υπερβολικά αληθοφανές μακιγιάζ για το ρόλο της Pearl. Πέρα από την πρωταγωνίστρια, όμως, οι ερμηνείες όλων είναι ακριβώς ό τι θα χρειαζόταν μια καλή ταινία τρόμου, με τον κάθε ηθοποιό να βρίσκεται «στο στοιχείο του». 

Η επιρροή από την ταινία του 1974 «Texas Chainshaw Massacre» είναι αρκετά εμφανής για οποιονδήποτε λάτρη των κλασικών θρίλερ, αλλά το «Χ» πάει τις ταινίες slasher σε ένα άλλο επίπεδο, πιο ψυχολογικό, πιο σέξι, αλλά εξίσου βίαιο. 

Σε περίπτωση που βρείτε την ταινία όσο διασκεδαστική και εγώ, η Α24 κυκλοφόρησε προ ολίγων ημερών ένα prequel της ταινίας με τίτλο «Pearl», όπου διεισδύουμε περισσότερο στο ταραγμένο μυαλό της ηλικιωμένης γυναίκας, αλλά αυτή τη φορά στα  νιάτα της, με τη Mia Goth να παίζει, φυσικά, την Pearl. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι η εταιρεία παραγωγής εργάζεται πάνω στο sequel «MaXXXine», το οποίο θα εστιάζει στη ζωή της πρωταγωνίστριας μετά τη σφαγή στην καλύβα. Δεν αμφιβάλλω πως και τα δύο θα είναι αντάξια της αρχικής ταινίας. Eπιπλέον, στις κυκλοφορίες home-media, υπάρχει και ξεχωριστά η «πορνογραφική» ταινία που γυρίστηκε στην καλύβα!


0 comments