La Biennale 2022: Τα βραβεία και οι νικητές!

 

Απονεμήθηκαν χθες το βράδυ τα μεγάλα βραβεία του 79ου Φεστιβάλ της Βενετίας με το Χρυσό Λιοντάρι να πηγαίνει στο μοναδικό ντοκιμαντέρ του διαγωνιστικού τμήματος. Στο «All the beauty and the bloodshed» παρακολουθούμε τον αγώνα της φωτογράφου και ακτιβίστριας, Ναν Γκόλντιν, ενάντια στην οικογένεια Σάκλερ, υπεύθυνης για  φαρμακευτικά σκάνδαλα εξάρτησης από οπιοειδή. 

Κάπως έτσι η Λόιρα Πόιτρας που έχει τιμηθεί με Όσκαρ το 2015 για το Citizenfour, έγινε μόλις η έβδομη γυναίκα σκηνοθέτης που καταφέρνει αυτό το σπουδαίο επίτευγμα. Είχαν προηγηθεί: η Μαργκαρέτ Φον Τρότα με το «Marianne and Juliane» το 1981, η Ανιές Βαρντά με το «Vagabond» το 1985, η Μίρα Ναίρ με το «Monsoon Wedding» το 2001, η Σοφία Κόπολα με το «Somewhere» το 2010, η Κλόι Ζάο με το «Nomadland» το 2020 και πέρσι η Οντρέ Ντιγουάν με το «L' Evenement». Παράλληλα πρόκειται μόλις για την δεύτερη φορά που βραβεύεται ντοκιμαντέρ, μετά το 2013 και το «Sacro GRA» του Τζιανφράνκο Ρόσι.

Τα υπόλοιπα δύο "σημαντικά" βραβεία κατέληξαν σε πιο αναμενόμενες επιλογές και ταινίες που ακούστηκαν αρκετά κατά το δεκαήμερο του Φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα, ο Αργυρός Λέοντας, αλλά και το Βραβειο Λουίτζι ντε Λαουρέντις Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη απονεμήθηκε στο δικαστικό δράμα «Saint Omer», που αποτελεί το ντεμπούτο της Αλίς Ντιοπ. Αντίστοιχα, ο Λούκα Γκουαντανίνο βραβεύτηκε για την σκηνοθεσία του στο πολυσυζητημένο "Bones and All".


Για το τέλος, πέρα ως πέρα δίκαιες ήταν οι απονομές στις ερμηνευτικές κατηγορίες με τους Κέιτ Μπλάνσετ και Κόλιν Φάρελ να κερδίζουν τα βραβεία Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας και Ανδρικής Ερμηνείας για το «TAR» του Τοντ Φιλντ (δεύτερη φορά μετά το 2007 και το «I'm Not There») και το «The Banshees of Inisherin» του Μάρτιν ΜακΝτόνα, αντίστοιχα.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διαγωνιστικού, η οποία αποφάσισε για τα βραβεία, ήταν Τζούλιαν Μουρ και τα μέλη οι Μαριάνο Κον, Λεονάρντο Ντι Κονστάντσο, Οντρέ Ντιγουάν, Λεϊλά Χαταμί, Καζούο Ισιγκούρο και Ροντρίγκο Σορογκογιέν.



Αναλυτικά όλα τα βραβεία του Φεστιβάλ Βενετίας:

ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

GOLDEN LION: Laura Poitras (ALL THE BEAUTY AND THE BLOODSHED)

SILVER LION – GRAND JURY PRIZE: Alice Diop (SAINT OMER)

SILVER LION – AWARD FOR BEST DIRECTOR: Luca Guadagnino (BONES AND ALL)

COPPA VOLPI for Best Actress: Cate Blanchett (TÁR)

COPPA VOLPI for Best Actor: Colin Farrell (THE BANSHEES OF INISHERIN)

BEST SCREENPLAY: Martin McDonagh (THE BANSHEES OF INISHERIN)

SPECIAL JURY PRIZE: Jafar Panahi (NO BEARS)

MARCELLO MASTROIANNI AWARD: Taylor Russell (BONES AND ALL)


ΤΜΗΜΑ ORIZZONTI

BEST FILM: Houman Seyedi

BEST DIRECTOR: Tizza Covi και Rainer Frimmel (VERA)

SPECIAL JURY PRIZE: Damian Kocur (BREAD AND SALT)

BEST ACTRESS: Vera Gemma (VERA)

BEST ACTOR: Mohsen Tanabandeh (WORLD WAR III)

BEST SCREENPLAY: Fernando Guzzoni (BLANQUITA)

BEST SHORT FILM: Lkhagvadulam Purev-Ochir (SNOW IN SEPTEMBER)

VENICE SHORT FILM NOMINATION FOR THE EUROPEAN FILM AWARDS 2022: SNOW IN SEPTEMBER

ORIZZONTI EXTRA ARMANI BEAUTY AUDIENCE AWARD: Soudade Kaadan (NEZOUH)

«LUIGI DE LAURENTIIS» VENICE AWARD FOR A DEBUT FILM: SAINT OMER της Alice Diop 

0 comments