Kινηματογραφικές βουτιές σε Αθήνα και Αιγαίο! Το πρόγραμμα του 12ου Athens Open Air Film Festival

 

Το Athens Open Air Film Festival, ο πολυαγαπημένος κινηματογραφικός θεσμός που για περισσότερα από 10 χρόνια αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής, πολιτιστικής εμπειρίας κατοίκων και επισκεπτών της πόλης και συνδιοργανώνεται από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας και τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) επιστρέφει με εορταστική διάθεση και ξεχωριστές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα και όχι μόνο.

Το κινηματογραφικό μας ταξίδι ξεκινά με την επίσημη έναρξη του 12ου Athens Open Air Film Festival και την πανελλήνια πρώτη προβολή της ταινίας Η ΧΑΜΕΝΗ ΚΟΡΗ της Μάγκι Τζίλενχαλ, παρουσία της σκηνοθέτιδος, του καταξιωμένου ηθοποιού Πίτερ Σάρσγκαρντ και πλήθους Ελλήνων συντελεστών, την Τρίτη, 14 Ιουνίου. Υποψήφια για 3 Όσκαρ κινηματογραφική ματιά στον εύθραυστο ψυχισμό μιας γυναίκας, το σκηνοθετικό ντεμπούτο της Μάγκι Τζίλενχαλ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη για το ελληνικό κοινό, στο ειδυλλιακό Θέατρο του Αττικού Άλσους (Γαλάτσι). 

Το ταξίδι του Φεστιβάλ θα συνεχιστεί με την πανηγυρική προβολή της ταινίας ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΠΡΙΣΙΛΑ, ΒΑΣΙΛΙΣΣΑΣ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ. Το φαντασμαγορικό και άκρως διασκεδαστικό road movie του Στέφαν Έλιοτ θα προβληθεί στο πλαίσιο του ATHENS PRIDE, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Αυστραλίας, ενώ το εθιστικό disco soundtrack είναι ιδανικό να αντηχεί στην πλατεία Κοτζιά, τη βραδιά - παραμονή της παρέλασης της αγάπης. 

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει από τις φετινές προβολές ένας φόρος τιμής στον μεγάλο Έλληνα μουσουργό, Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο οποίος πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στην Πλατεία Ασωμάτων του Θησείου, με μαγευτική θέα την Ακρόπολη, θα προβληθεί το BLADE RUNNER, η ταινία - ορόσημο για την επιστημονική φαντασία, στην βέλτιστη εκδοχή της, με το οριστικό μοντάζ του Ρίντλεϊ Σκοτ. Ευκαιρία να τιμήσουμε το θρυλικό έπος, 40 ακριβώς χρόνια από την πρώτη του προβολή, και να αποθεώσουμε το αξεπέραστο μουσικό score του Βαγγέλη Παπαθανασίου με την ηχητική ποιότητα και ένταση που του αξίζει. 

Εκτός από τον Vangelis, στους φίλους της μουσικής στοίχισε μια ακόμη απώλεια πρόσφατα, αυτή του Άντι Φλέτσερ, του ιδρυτικού μέλους των πρωτοπόρων της electro pop, Depeche Mode. Αποχαιρετούμε λοιπόν έναν ακόμη πρωταγωνιστή της ηλεκτρονικής μουσικής με την απαραίτητη προβολή του μουσικού ντοκιμαντέρ DEPECHE MODE: 101 στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Σάββατο 2 Ιουλίου και σε συνεργασία με τους HYSTERIKA, το επίσημο fan club των DM στην Ελλάδα. Το Φεστιβάλ επαναφέρει την εμβληματική ταινία σε μεγάλη οθόνη, πολλά χρόνια έπειτα από την πρώτη (και μέχρι τώρα μοναδική) προβολή της στη χώρα μας και την πλαισιώνει με τις τελειότερες συνθήκες ήχου, αλλά και με ένα πολυαναμενόμενο dj set από τα έμπειρα χέρια του Γιώργου Γερανιού και του Μάρκου Φράγκου, σε μια βραδιά που η μουσική και το σινεμά θα δώσουν ευφορικό ραντεβού στην Τεχνόπολη. 

Την Κυριακή 3 Ιουλίου, στον ίδιο εντυπωσιακό χώρο, βλέπουμε μαζί την αξέχαστη (και βραβευμένη με τον Χρυσό Φοίνικα των Καννών) ΑΤΙΘΑΣΗ ΚΑΡΔΙΑ του Ντέιβιντ Λιντς, το άγριο παραμύθι που ενώνει τον ρομαντισμό, τη διαστροφή, το σεξ, τη βία, τον παραμυθένιο «Μάγο του Οζ» και το rock ‘n’ roll, καθώς δυο κυνηγημένοι εραστές θα χρειαστεί να διανύσουν αμέτρητα χιλιόμετρα μέχρι να κατορθώσουν να βρουν καταφύγιο για να στεγάσουν την αγάπη τους. Με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα.

Ελάχιστοι είναι οι σκηνοθέτες που θα κατάφερναν να συνδυάσουν την ατμόσφαιρα του γοτθικού τρόμου και τις αρετές της ρομαντικής λογοτεχνίας με το μαεστρικό τρόπο που το πέτυχε ο Φράνσις Φορντ Κόπολα στην εκθαμβωτική κινηματογραφική διασκευή που επιχείρησε στον μύθο του ΔΡΑΚΟΥΛΑ. Ακριβώς 30 χρόνια συμπληρώνονται από την εποχή που ο Κόπολα μας παρέδωσε ένα αριστούργημα, αντλώντας το από τις σελίδες του κλασικού βιβλίου του Μπραμ Στόκερ. Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν την ταινία όπως ποτέ άλλοτε, σε μια προβολή-εμπειρία που θα γίνει με φόντο το εντυπωσιακό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, το ιδανικότερο σκηνικό για να υποδεχτεί τη μοναδική κινηματογραφική επίσκεψη του απέθαντου Κόμη στην πόλη μας, τη νύχτα του Σαββάτου 23 Ιουλίου. Η προβολή θα γίνει σε συνεργασία με τις μεταμεσονύκτιες προβολές του Midnight Express και την ταινία θα προλογίσουν ο ιθύνων νους του Midnight Express, Άκης Καπράνος, και ο αρχισυντάκτης του cinemagazine.gr, Πάνος Γκένας.

Το 12ο Athens Open Air Film Festival διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα μοναδικό μαραθώνιο. Σε back-to-back προβολές που θα γίνουν το ίδιο βράδυ, στο πανέμορφο (και ανακουφιστικά δροσερό) Πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, οι (πολλοί) θαυμαστές της ρομαντικής τριλογίας του Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ θα έχουν την ευκαιρία να δουν το ΠΡΙΝ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ, το ΠΡΙΝ ΤΟ ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑ και το ΠΡΙΝ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ στη διάρκεια μιας νύχτας προορισμένης για γνήσιους αισθηματίες όπως ο Τζέσι και η Σελίν, οι ήρωες που ενσάρκωσαν ιδανικά ο Ίθαν Χοκ και η Ζυλί Ντελπί στο υπέροχο φιλμικό τρίπτυχο του Λινκλέιτερ. Την Παρασκευή 29 Ιουλίου μια σχέση ζωής θα γεννηθεί, θα καλλιεργηθεί και θα δοκιμαστεί μπροστά στα μάτια των εκλεκτικών θεατών του Open Air που θα ζήσουν αυτή τη σπάνια κινηματογραφική εμπειρία. 

ΕΝΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Για ακόμη μία χρονιά, το Athens Open Air Film Festival υπερβαίνει τα γεωγραφικά σύνορα της αγαπημένης του πόλης και φέτος βάζει πλώρη για το Αιγαίο, διοργανώνοντας για πρώτη φορά μια σειρά από συναρπαστικές εκδηλώσεις - προβολές στα μαγευτικά νησιά της Σερίφου και της Μυκόνου

Στη Μύκονο, όπου οι παραθαλάσσιες προβολές πραγματοποιούνται στις 12 και 13 Ιουλίου σε συνεργασία με το Mykonos Art Festival, κάτοικοι και επισκέπτες θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Τζεφ Μπρίτζες ως ΜΕΓΑΛΟ ΛΕΜΠΟΦΣΚΙ των Τζόελ και Ίθαν Κοέν και να γιορτάσουν την πανσέληνο του Ιουλίου χορεύοντας, τραγουδώντας και ερωτοτροπώντας με τους Νικόλ Κίντμαν και Γιούαν ΜακΓκρέγκορ στο θεαματικό μιούζικαλ MOULIN ROUGE! του Μπαζ Λούρμαν.

Στη Σέριφο το μαγευτικό κινηματογραφικό ταξίδι απλώνεται σε τρεις μοναδικές βραδιές (15-17 Ιουλίου) δίπλα στη θάλασσα, οι οποίες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σερίφου, αρχής γενομένης (την Παρασκευή) με το αριστουργηματικό Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ του Μπομπ Φόσι, μια από τις ωραιότερες δημιουργίες που μας χάρισε ποτέ το αμερικανικό σινεμά η οποία τιμήθηκε με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών. Το Σάββατο, στη διάρκεια μιας δυναμικής και απολύτως ψυχαγωγικής διπλής προβολής, οι απίθανοι ΑΤΣΙΔΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΠΛΕ του Τζον Λάντις πατούν τέρμα γκάζι για να συναντήσουν το MAD MAX: Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ του Τζορτζ Μίλερ, ενώ την Κυριακή θα στρέψουμε όλοι μαζί το βλέμμα προς τον έναστρο, μυστηριώδη ουρανό του ΣΤΕΝΕΣ ΕΠΑΦΕΣ ΤΡΙΤΟΥ ΤΥΠΟΥ και θα γιορτάσουμε τα 45 χρόνια από την πρεμιέρα της μυσταγωγικής ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ με τον τρόπο που πρέπει. 

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, το γαλλικό σινεμά θα έχει και πάλι την τιμητική του στο Athens Open Air Film Festival χάρη σε μια σειρά ξεχωριστών προβολών που θα γίνουν στον κήπο-στολίδι της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Plein-Air

Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ του Ζαν Ρενουάρ, οι ΟΜΠΡΕΛΕΣ ΤΟΥ ΧΕΡΒΟΥΡΓΟΥ του Ζακ Ντεμί, το ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ του Φρανσουά Τριφό και το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΦΩΣ του Ζαν Γκρεμιγιόν, ένα κρυφό διαμάντι της δεκαετίας του ‘40 που αξίζει να ανακαλύψετε, σας περιμένουν σε μια τοποθεσία πραγματική όαση στο κέντρο της πρωτεύουσας ενώ δεν πρέπει με τίποτα να χάσετε την προβολή με πρόσφατα αποκατεστημένη ψηφιακά κόπια της μυθικής ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ του Ζαν Βιγκό, στο θερινό «Λαΐς», στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας

Υπάρχει, όμως, και κάτι για τους λάτρεις του ιταλικού σινεμά: το ZABRISKIE POINT του Μικελάντζελο Αντονιόνι, μια από τις πιο παρεξηγημένες ταινίες που έχει υπογράψει ποτέ μέγιστος σκηνοθέτης, και η οποία τις τελευταίες δεκαετίες επιτέλους επανεκτιμάται, θα προβληθεί στον θαυμάσιο κήπο της Ιταλικής Πρεσβείας. 

Τέλος, δυο ακόμη εκδηλώσεις στις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να παραστείτε είναι η επετειακή προβολή 60 χρόνων της πολυσυζητημένης ΛΟΛΙΤΑ του Στάνλεϊ Κιούμπρικ (σε σενάριο του συγγραφέα της, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ), που θα γίνει στο θερινό σινεμά ΑΒ και βέβαια η συναρπαστική ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ του Τζον Στάρτζες με πρωταγωνιστή τον Στιβ ΜακΚουίν και τη…μοτοσυκλέτα του, ένα ένδοξο δείγμα κλασικού χολιγουντιανού σινεμά που επιστρέφει λαμπρά για μία μόνο βραδιά στη θερινή οθόνη της Ριβιέρας, στα Εξάρχεια. 

Βρείτε το αναλυτικό πρόγραμμα εδώ.

0 comments